Recepty

Shepherds pie aneb pastýřský koláč, který vás svou chutí přenese do Anglie

Autor Barbora

Ochutnali jste již někdy Shepherds pie? Klasický anglický koláč, který se skládá z vrstvy mletého masa a bramborové kaše (ne těsta). Patří mezi typické anglické pokrmy a v češtině ho nazýváme jako pastýřský koláč. Měl by obsahovat zeleninu, bramborovou kaši, jehněčí maso, ale použít můžete i maso hovězí, poté se nazývá cottage pie. Dopřejte si jednou za čas tuto vydatnou dobrotu, určitě vás nezklame a dokonale zasytí v chladných dnech.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 2-3 mrkve
  • hrst hrášku
  • 700 g mletého masa (jehněčí/hovězí)
  • 2 lžíce tymiánu
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky worcesteru

bramborová kaše:

  • brambory
  • 75 g másla
  • 100 ml mléka
  • jarní cibulky
  • mořská sůl a pepř

Postup:

Připravte si středně velkou pánev, nalijte do ní lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a mrkev. Orestujte na mírném ohni přibližně 5 minut. Pánev rozehřejte a přidejte mleté maso a tymián. Řádně vidličkou maso roztrhejte, aby nebylo hrudkaté. Po 3 minutách zalijte maso hovězím vývarem a za stálého míchání přidejte rajčatový protlak a worcester. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 45 minut.

Mezitím je čas na přípravu bramborového pyré. Uvařte si brambory. Přeceďte a rozmixujte s máslem, mlékem a dochuťte solí. Do kaše zamíchejte nasekanou jarní cibulku a trochu pepře.

Nyní máte dvě vrstvy připravené. Rozehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si zapékací mísu.

Maso ochutnejte, dosolte a dopepřete. Sundejte z plamene a přelijte do zapékací mísy. Navrch vytvořte první vrstvě masa peřinu z bramborové kaše. Záleží jen na vás, jakým způsobem kaši na maso navrstvíte. Často můžete vidět kaši nazdobenou do tvaru hvězdiček. Vložte do trouby  a pečte přibližně 25 minut, dokud nebude kaše z vrchu krásně do zlata. Po okrajích by měla šťáva bublat. Podávejte hned po vyndání ještě horké a užívejte si dokonalou chuť masa, měkké mrkve a jemné bramborové kaše. Pokud máte rádi hrášek, můžete ho do základu přidat také.

O autorovi

Barbora